Grunt, to mieć radość z gotowania

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Klasy technikum gastronomicznego w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Krynicy-Zdroju realizują zajęcia z doradztwa dietetycznego z elementami fitness. Uczniowie klasy I TG uczestniczyli w warsztatach „Wartość odżywcza produktów oraz zajęciach praktycznych z oceny punktowe jadłospisu. Prowadziła je wychowawczyni klasy Iwona Paszewska.

- Dietetyka, fitness, zdrowy tryb życia to aspekty, na które zwracają uwagę młodzi ludzie poszukujący swojej drogi życiowej i zawodowej przyszłości, dlatego zdecydowaliśmy się na taką specjalność w klasach technikum gastronomicznego -mówi dyrektor szkoły Maria Aleksander-Pisz. - Nasza szkoła ma znakomite zaplecze gastronomiczne, tradycje, absolwentów i nauczycieli, którzy z pasją traktują swoją profesję.

- Jesteśmy otwarci na pomysły uczniów - mówi Małgorzata Sędzimir nauczycielka przedmiotów gastronomicznych. - Ostatnio zorganizowaliśmy Dzień Tosta, uczniowie klasy 1TG przygotowali tosty w różnych odsłonach. Były i te francuskie i te klasyczne. Te na słodko z dżemem, bananami i kremem czekoladowym oraz te na słono z pieczarkami, brokułami, pastą awokado, z jajami sadzonymi i oczywiście ciągnącym się serem. W tłusty czwartek tradycyjnie smażyliśmy pączki.

- Oferujemy uczniom ciekawe praktyki zawodowe w renomowanych hotelach i pensjonatach w Krynicy-Zdroju i innych miejscowościach – dodaje dyrektor Maria Aleksander-Pisz.

W kwietniu kolejna grupa gastronomów wyjeżdża do Grecji na dwutygodniowe staże zawodowe w ramach Programu Erasmus.
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama