Europejskie Targi Produktów Regionalnych startują już 11 sierpnia

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Z każdą kolejną edycją, Targi stają się coraz bardziej rozpoznawalne i znaczące. Zróżnicowana oferta programowa trafia do szerokiego grona odbiorców, zarówno przyjezdnychjak i miejscowych pozwalając nie tylko ujrzeć oferowane produkty, doświadczyć ich, ale także zrozumieć w jaki sposób powstają.

Region to coś więcej niż miejsce na mapie. Tworzą go wyjątkowi ludzie, szczególny charakter otoczenia i niepowtarzalna kultura. Kwintesencją oraz ikoną danego regionu są tradycyjne produkty i sposób ich wytwarzania. W celu wspierania regionalnych fenomenów powstały Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Wydarzenie, które promuje autentyczność i różnorodność, dając możliwość spotkania z żywym dziedzictwem kulturowym zarówno z Polski jak i z Europy.

Z każdą kolejną edycją, Targi stają się coraz bardziej rozpoznawalne i znaczące. Zróżnicowana oferta programowa trafia do szerokiego grona odbiorców, zarówno przyjezdnych jak i miejscowych. Pozwala nie tylko ujrzeć oferowane produkty, ale też ich doświadczyć oraz zrozumieć w jaki sposób powstają. Innymi słowy każdy znajdzie coś dla siebie!

Europejskie Targi Produktów Regionalnych oferują cztery strefy tematyczne, a zatem różnorodne oblicza tradycji.
Strefę rolno-spożywczą, w której wystawcy, producenci mają szansę zaprezentować swoje wyjątkowe produkty, nawiązać kontakt z obecnymi i potencjalnymi klientami.

Strefę kosmetyczną, która pozwala uczestnikom na zapoznanie się z oferowanymi przez wystawców kosmetykami o najlepszym składzie. Z roku na rok te ekologiczne i naturalne produkty stają się coraz bardziej popularne podczas Targów.

Strefę rękodzieła, pełną autentyczności i oryginalności, która jest okazją dla wystawców, by zaprezentować swoje wyjątkowe prace o walorach artystycznych z motywami charakterystycznymi dla danego kręgu kulturowego. Unikalność rękodzieła przyciąga szczególną uwagę wśród oferty programowej.

Strefę gastronomiczną, pełną różnorodności, w której wystawcy mogą zaprezentować swoje produkty wytwarzane według tradycyjnych receptur.

Na Europejskich Targach Produktów Regionalnych spotkać można wybitnych gości: Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, rekomendowanych kucharzy karczm podhalańskich, a także przedstawicieli zaprzyjaźnionych miast i powiatów. Wyjątkowi goście chętnie prezentują swoje umiejętności, a także dzielą się własnym doświadczeniem, co sprawia, że Targi są miejscem pełnym atrakcji, otwartym na dyskusje i wymianę wiedzy.

Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury jako organizator, szczególną uwagę przykłada do promowania żywności certyfikowanej, która stanowi swoistą ikonę danego regionu. Podczas Targów odbywa się Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który poprzedza barwny korowód, w którym uczestniczą delegacje władz samorządowych, bacowie, zaproszeni gości i każdy kto tylko zapragnie się przyłączyć.

Oprócz degustacji góralskich potraw, rozmaitych konkursów, a także prelekcji, Targom towarzyszy program artystyczny. Każdego roku na scenie plenerowej podziwiać można występy zespołów regionalnych, a także koncerty gwiazd muzyki popularnej. W efekcie Europejskie Targi Produktów Regionalnych obfitują w radosną atmosferę i niepowtarzalny klimat, a Powiat Tatrzański staje się jednym z najciekawszych miejsc na mapie Europyw okresie letnim.





Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama