Festiwal Oscypka (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Podczas Festiwalu Oscypka odbyły się pokazy strzyżenia i dojenia owiec oraz pokaz pucenia oscypków. Wybrano także spośród dziesięciu oscypków tego najlepszego, a zrobiono go w bacówce na Olczy w Zakopanem.

Dziesięciu baców wystawiło swoje oscypki w konkursie na najlepszy oscypek. Jury wybrało najlepszy oscypek, a zrobił go Jan Gawlak "Socka" w bacówce na zakopiańskiej Olczy. Nagrodę w imieniu bacy odebrała jego żona i córka.

- Spełniliśmy wszystkie normy, które mają być. Nic nie dodawaliśmy więcej. Oscypek tak ma smakować i wyglądać, dlatego dostało nam się to pierwsze miejsce - mówiła po wręczeniu nagrody Zofia Gawlak. - Jest wielka satysfakcja. Nie spodziewaliśmy się tego.

Jurorzy jak co roku mieli podczas degustacji bardzo trudne zadanie. Musieli nie tylko ocenić oscypki, ale także nie mieszać sobie ich smaków. - Chwała Bogu, że dostaliśmy czystą wodę. Między jednym, a drugi oscypkiem trzeba było przebić, żeby ten smak zniwelować w ustach. Oscypków było 10 i było w czym wybierać - zaznacza Władysław Filar, wicestarosta tatrzański.

Podczas, gdy jurorzy degustowali oscypki przed sceną trwał pokaz dojenia i strzyżenia owiec. Strzyżono tradycyjną metodą za pomocą nożyczek, ale także z użyciem specjalnej elektrycznej maszynki.

Po ostrzyżeniu owiec bacowie pokazali jak wyrabia się oscypka. Jest to od początku do końca ręczna praca bez użycia maszyn.

ms/ zdj. Marcin Szkodziński
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama