Małopolskie produkty regionalne chronione przez UE

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

10 małopolskich wyrobów regionalnych znalazło się na liście produktów chronionych oznaczeniem Unii Europejskiej. Są to m.in. bryndza podhalańska, fasola z doliny Dunajca, jabłka łąckie, karp zatorski, kiełbasa lisiecka, krakowski obwarzanek.

Realizowana w Unii Europejskiej polityka jakości daje pewność konsumentom, że kupują oni żywność bardzo wysokiej jakości, która jednocześnie charakteryzuje się wyjątkową, tradycyjną metodą produkcji. Ze względu na dużą różnorodność produktów wprowadzanych na rynek konsumenci oczekują ponadto jasnych i wyczerpujących informacji na temat jakości i pochodzenia produktu rolnego lub artykułu spożywczego.

Identyfikację i wybór poszczególnych wyrobów ułatwiają oznaczenia geograficzne, nazwy pochodzenia oraz świadectwa potwierdzające szczególny charakter.

/ab
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama