Mistrzostwa Szkół w Grillowaniu Karpia (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Mistrzostwa Szkół w Grillowaniu Karpia odbyły się podczas Święta Rybaka (29 września br. ) na łowisku wędkarskim „Pod Dębem” w Paszkówce (powiat wadowicki, Gmina Brzeźnica). W mistrzostwach uczestniczyło 7 ekip uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa małopolskiego w składzie dwuosobowym.

Przedmiotem Mistrzostw było danie główne, przygotowane z karpia.

Każda ze startujących ekip kucharskich przygotowywała 5 porcji dania konkursowego. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im Augustyna Suskiego w Nowym Targu reprezentowali uczniowie kl. II zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz: Przemysław Krauzowicz i Grzegorz Barnaś. Przygotowali oni potrawę: „Karp na góralską nutę”

Nowotarska ekipa dzielnie radziła sobie w kuchni z karpiem i nawet wysokie temperatury przy grillu nie zniechęcały do pracy. Potrawa Grzegorza i Przemka była smaczna i profesjonalnie podana. Uczestnicy zawodów prezentowali bardzo wysoki poziom i w tym roku naszym kucharzom nie udało się stanąć na podium. Z zawodów wrócili bogatsi o nowe smaki i doświadczenia i już dzisiaj planują wziąć udział w następnych mistrzostwach.

opr.s/

źródło: ZSCKR Nowy Targ

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama