Smaki Podhala nie tylko na Wielkanoc (zdjęcia)

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

ZAKOPANE. Warsztaty gastronomiczne w ramach projektu Smaki Podhala z mistrzami kulinarnymi Robertem Sową i Sylwestrem Lisem pokazały, że Podhale ma powody do dumy.

58 szefów kuchni i kucharzy, reprezentujących 30 restauracji i karczm uczestniczących w projekcie miało okazję „zabłysnąć” kulinarnie i przedstawić swoje popisowe dania regionalne – przyszłe potrawy flagowe na szlaku Smaki Podhala. Eksperci kulinarni mieli pełne ręce roboty i nie lada gratkę próbując tylu specjałów. Każda restauracja zaprezentowała swoją potrawę poddając ją ocenie kulinarnych celebrytów. Ci zaś kosztując, doradzali jak wzbogacić danie, jakie dobrać dodatki i jak serwować potrawę godną pierwszej ligi podhalańskiej gastronomii.

Efektem spotkania jest 30 perfekcyjnych dań, z których każde reprezentuje jedną restaurację/karczmę – uczestnika projektu. Podstawą była oryginalność, nawiązanie do tradycji oraz dobry smak.

Dania flagowe znajdą się na kulinarnym szlaku, który zaprezentowany zostanie na stronie internetowej www.smakipodhala.eu oraz w folderze z mapką (wydruk zaplanowany na czerwiec-lipiec 2014). Smaki Podhala pomowane będa na Europejskich Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem w sierpniu 2014.

Celem projektu jest wykreowanie produktu lokalnego poprzez utworzenie ścieżki kulinarnej Smaki Podhala - nowego atrakcyjnego produktu regionalnego. Projekt realizuje Stowarzyszenie Oświatowe Na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Podtatrza z siedzibą w Suchem przy wsparciu Tatrzańskiej Izby Gospodarczej z Zakopanego.

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
Współfinansowanie za pośrednictwem Funduszu Grantowego w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska realizowanego przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska.

mat. pras., opr. s/ zdj. Piotr Korczak
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama