Bitwa o najlepszego naleśnika (zdjęcia)
Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00
Podczas trzydniowych Dni Skały rozstrzygnięto konkurs o najlepszego naleśnika. Walczyły ze sobą silne zespoły bo Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Skała. Wygrali gospodarze serwując zestaw klasyczny, czyli naleśnik z serem białym polewany śmietaną i ozdobiony truskawką.
Specjał był tak pyszny, że rozszedł się jak świeże bułeczki i nawet nie zdążyłam go uwiecznić na zdjęciu! Wśród potraw regionalnych gospodynie prezentowały kulinarne pyszności. Nie zabrakło kiszonego barszczu, żuru, pierwszych truskawek, pasztetu króliczego, pysznych kiełbas domowej produkcji i faszerowanych jajek.Gospodynie skalskie zaprezentowały słynną potrawę kuchni ze Skały, czyli łojoki w rosole. Aneta Jawień z Maszyc zdradziła sekret pysznego smalcu z ziołami. Kluczem jest macierzanka zwana mniej potocznie tymiankiem. Pani Aneta zamieszkała na wsi cztery lata temu. Do tej pory żyła w mieście. Jest zakochana w urokach wiejskiego życia.Od razu zauroczyła się wsią i szybko postarała się o strój regionalny dołączając do grona maszyckich gospodyń. Aż miło popatrzeć.
Kolejne Dni Skały i mnóstwo atrakcji nie tylko kulinarnych już za rok.
Tekst i zdj. Anna Mączka
Więcej na temat
komentarze
reklama