Nowi kandydaci do miana produktów tradycyjnych
Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00
Fitka z Lelowic, Siuśbok – kasza z grochem, Peerelka – wolańska kura nadziewana, Kiełbasa podhalańska Majerczyk oraz Wiśnicki makaron domowy tradycyjny – oto przysmaki z Małopolski, które maja szansę trafić na listę produktów tradycyjnych.
Dziś małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych zadecydowała o przekazaniu do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pięciu wniosków o wpisanie małopolskich regionalnych przysmaków na listę produktów tradycyjnych. – Jak do tej pory Ministerstwo akceptowało wszystkie nasze propozycje. Wierzę, że tak będzie i tym razem – mówił Przewodniczy Rady wicemarszałek Wojciech Kozak.Aktualnie na liście znajduje się 113 potraw z naszego regionu. Wśród specjałów, które mają szansę do nich dołączyć znalazły się aż dwa przepisy zgłoszone przez Stowarzyszenie „Zielony Pierścień Tarnowa”. Są to potrawy wywodzące się z kuchni gospodyń wsi Wola Rzędzińska w powiedzie tarnowskim: Siuśbok – kasz z grochem oraz Peerelka – wolańska kura nadziewana. Natomiast Koło Gospodyń Wiejskich Lelowianki wnioskowało o przyznanie tytułu produktu tradycyjnego Fitce z Lelowic – zupa ta gości na stołach mieszkańców powiatu proszowickiego od początku XX w. Wśród pozytywnie ocenionych produktów znalazła się także Kiełbasa podhalańska Majerczyk – to kolejny produkt wędzony, który ma szansę zostać wpisany na listę jeszcze przed wejściem w życie zaostrzonych unijnych przepisów. Od września zaczną obowiązywać nowe przepisy dotyczące zawartości benzopirenu w żywności, które praktycznie umożliwiają sprzedaż produktów wędzonych. Ograniczenia nie będą jednak dotyczyć producentów wyrobów tradycyjnych – oni będą mogli dalej przygotowywać swoje specjały zgodnie z starymi recepturami. Ostatnim z produktów, który ma trafić na ministerialną listę jest Wiśnicki makaron domowy tradycyjnyprodukowany przez firmę ELMAK z Nowego Wiśnicza. Makaron powstaje ze sprawdzonych, naturalnych składników: maki pszennej, świeżych jaj kurzych oraz wody.
Za produkty tradycyjne uznaje się te, których wysoka jakość lub wyjątkowy smak wynika ze stosowania zwyczajowych sposobów produkcji, wykorzystywanych co najmniej od 25 lat. – Te potrawy to postawa małopolskiej tradycji kulinarnej. Dziś w różnych domach są odtwarzane w różny sposób, ciągle jednak podstawowy przepis pozostaje taki sam i to on staje się inspiracją do odkrywania charakterystycznych dla małopolski smaków – mówił wicemarszałek Wojciech Kozak.
Podstawą rejestracji jest tradycja wytwarzania danego specjału i szczególna oraz niepowtarzalna jakość związana z historycznie ugruntowanymi przepisami, metodami produkcji i sposobami przetwarzania, które gwarantują wysoką jakość otrzymanego produktu. Pozytywnie ocenione wnioski po spotkaniu Rady zostają przesłane do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które ostatecznie decyduje o wpisaniu na listę.
opr. s/
źródło: UMWM
Więcej na temat
komentarze
reklama