42. Konkurs Potraw Regionalnych w Łopusznej - wyniki i zdjęcia

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

To jedna z tych imprez na które nikogo nie trzeba zapraszać. Tłumy gości przyjechały do Łopusznej na 42. Konkurs Potraw Regionalnych "Góralskie jodełko", najpopularniejszą doroczną imprezę organizowaną przez Gminny Ośrodek Kultury. W tym roku w konkursie udział wzięło piętnaście kół gospodyń wiejskich - z Krempach, Szlembarku, Dursztyna, Harklowej, Ludźmierza, Łopusznej, Obidowej, Rogoźnika, Pyzówki, Długopola, Gronkowa, Nowej Białej, Krauszowa, Waksmunda i Dębna Podhalańskiego.

Gaździny z gminy Nowym Targ przygotowały na konkurs ponad 500 potraw i nalewek. Obok tradycyjnych, jak grule mascone, moskole, pierogi z borówkami czy groch z kapustą, pojawiły się współczesne specjały przygotowywane na bazie naturalnych produktów, takie jak tort z pasztecików lub nadziewana kaczka. Wybór był ogromny i nawet członkowie jury (były aż dwie komisje), nie byli w stanie spróbować wszystkich potraw.

Do degustacji gospodynie przygotowały 536 potraw łącznie z herbatami i nalewkami. Ze względu na ilość serwowanych potraw oceniały je dwie odrębne komisje.

Komisja w składzie: Maria Derek – pomysłodawczyni tego konkursu, Beata Szewczyk – sekretarz Urzędu Gminy Nowy Targ, Michał Borzęcki - restaurator z Nowego Targu oceniała następujące KGW i wyróżniła następujące potrawy:

1. KGW DĘBNO – ( przygotowało 46 potraw, w tym 4 napoje , brało udział w konkursie po raz pierwszy )
- naleśniki bacy
- pierogi z kapustom, grzybami i mięsem
- fasola ze śliwkami
- śliwki zawijane z boczkiem

2. KGW SZLEMBARK - ( przygotowało 33 potrawy w tym 4 napoje )
- krokiety ziemniaczane z oscypkiem i bryndzą
- kotlety marchwiowe z oscypkiem i orzechami
- fizoły ze śliwkami
- kapusta rozwódka

3. KGW HARKLOWA - ( przygotowało 20 potraw )
- pierogi z bobem i miętą
- kwaśnica po góralsku
- pęcoki na zasmażce
- pierogi smażone z mięsem
na wyróżnienie zasługuje także prezentacja chleba i szynki na liściach sałaty

4. KGW DURSZTYN - ( przygotowało 21 potraw )
- zupa pokrzywowa ze szpinakiem
- zupa gulaszowa śpiska
- soczewica na cebuli z kukurydzą i ryżem
- sałata na syrwotce

5. KGW KREMPACHY - ( przygotowało 27 dań , w tym 5 napojów )
- kapuściano landrula
- kapuściany zawijaniec
- zajęce łydki z gałuskami
- jarzynowe bryncołki
na wyróżnienie zasługuje też piękna zastawa gliniana z namalowanymi śpiskimi wzorami

6. KGW LUDŹMIERZ - ( przygotowało 36 potraw , w tym 6 napojów )
- gulaś z dzicyzny coby było trochę drozyzny
- golonka piecono, coby chłopy były rade
- pierogi z roznościami: z kapustom, grzybami, syrym i grulami, jagodami , a niektóre
panierowane coby niespodzianke gościom zrobić
- zupa szczawiowo , coby rada była teściowo

7. KGW ŁOPUSZNA - ( przygotowało 36 potraw w tym 10 napojów )
- zupa bryndzowo
- golonka po baciarsku
- pasztet ze selera
- bob z cosnokiem
wyróżniono także liczny zestaw zup.


Komisja w składzie:

1. Pan Karol Zachwieja –Małopolska Izba Rolnicza w Krakowie
2. Pan Józef Palichleb - restaurator z Nowego Targu
3. Pani Danuta Firek - Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach
oceniała następujące KGW i wyróżniła następujące potrawy:

1. KGW WAKSMUND – ( 31 potraw z nalewkami i herbatami )
- kotleciki z cyckow kurskich
- golonko warzone w piwie
- zając w śmietanie
- kacka nadziewano
- ziobro Janosika w tarciokach
- nalewka jagodowa na zatrzymanie
- herbata z ogrodowych owoców

2. KGW KRAUSZÓW – ( przygotowało 43 potrawy z herbatami i nalewkami łącznie )
- sałata na syrwotce
- sznycle z mięsa cielęcego w sosie pomidorowym
- baranina w kapuście
- kopytko w sosie wieprzowym
- zupa z suszonych śliwek z makaronem
- nalewka z aronii
- herbata z dzikiej róży

3. KGW NOWA BIAŁA – ( przygotowała 32 potrawy łącznie z napojami )
- chlyb
- gulaś śpiski
- pęcok z kapustom
- sałata na serwotce
- krupy z zioberkami
- nalewka z orzechow na dobre trowiynie

4. KGW GRONKÓW - ( przygotowało łącznie z herbatami i napojami 33 potrawy )
- borsc cyrwony z uskami
- zioberka na maślance
- kwaśnica na wyndzonych zioberkach
- zioberka z kminkiym
- piyrogi z kapustom i grzybami
- nalewka na poty z kwiatu czarnego bzu

5. KGW DŁUGOPOLE - ( przygotowała łącznie z napojami 42 potrawy )
- korytko z roznymi rodzajami mięsa
- kluska ze skwarkami
- kacka z jabkami
- schab z borowikiem
- bocek ze sabaśnika
- miod z mniszka
- herbata żurawinowa

6. KGW PYZÓWKA - ( przygotowała łącznie z napojami 49 potraw )
- kilka korytek z dziczyzną i kozliną
- sakiewki kruche wyśmienite
- moskol drozdzowy ze sosem
- kurzy cycek w kwaśnym mlyku
- ryba z potoka pod pierzynkom
- nalewka - śtywny Juhas
- napój z pokrzywy i mięty

7. KGW ROGOŹNIK - ( wraz z napojami przygotowały 33 potrawy )
- grzbiet świński nadzioty
- gębusia teściowyj
- bioły kwiotek w miysie
- kura dzioto grzybami
- kapusta z kiskom
- nalywka teściowyj
- herbata z ziół

8. KGW OBIDOWA - ( przygotowała 54 potrawy łącvznie z napojami )
- karczycho świńskie z cebulom
- racuchy owsiane z cukiniom
- dziamka ( kapusta z grulami )
- pierogi – 4 rodzaje – wszystkie bardzo dobre
- napój z pokrzywy z cytryną
- nalewka wieloowocowa.

Wszystkie Panie za swój trud i udział w Konkursie Potraw zostały nagrodzone. Każda otrzymała nagrodę pieniężną w wysokości 100,- nagrodę rzeczową w postaci kompletu ręczników, zestawu przypraw kuchennych i talonu upoważniającego do zakupu podpustki w cenie rabatowej.

Środki finansowe na zorganizowanie tej tradycyjnej gminnej imprezy pochodzą z Urzędu Gminy w Nowym Targu.
Część środków finansowych , które pozwoliły na pokrycie ( częściowe ) nagród dla Kół Gospodyń Wiejskich pozyskano dzięki ofiarności naszych sponsorów:

- Rada Sołecka w Łopusznej
- Wyroby Naturalne Polska -Grzegorz Pabis z Łopusznej
- Firma Ogólnobudowlana – Marek Głowa z Łopusznej
- PPU MAP– Janusz Porc z Dąbrowy Górniczej
- Żanetta i Mieczysław Kowalewscy z Łopusznej
- F.H.U. JANOS - Jan Janos z Dębna
- GS Krempachy
- Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach
- Małopolska Izba Rolnicza w Krakowie

Podobnie jak w latach ubiegłych jedną z atrakcji imprezy była loteria fantowa , którą wsparli następujący sponsorzy:

- Żwirownia - Józef Galik z Łopusznej
- "Elektroszym" Przedsiębiorstwo Usługowo-Handlowe Marian Szymczak z Łopusznej
- Handlowo – Produkcyjna Spółdzielnia Pracy SCH w Nowym Targu
- Żegluga i Turystyka - Lucyna Wolska Jandura i Tomasz Jandura z Mizernej
- sklep wielobranżowy - Maria i Wiesław Jarząbek z Łopusznej
- Gorczański Park Narodowy - Poręba Wielka
- Wyroby Naturalne Polska – Grzegorz Pabis z Łopusznej
- Nadleśnictwo Nowy Targ
- państwo Urszula Woźniak - Gnat i Kazimierz Gnat z Gorlic
- Anna Klamerus Łopuśnianka z Nowego Sącza
- Gospodarstwo jeździeckie Stanisława Buły z Łopusznej
- Pensjonat Pstrąg - Żanetta Kowalewska z Łopusznej
- Karczma u „ Borzanka” w Nowym Targu
- sklep „ Włókno „ - Michał Borzęcki z Nowego Targu
- „ Bar u Józka „ – Józef Palichleb z Nowego Targu
- zakład wulkanizacyjny - Marian Sowiński z Waksmunda
- DHU Danex Daniel Gacek – z Boru k/ Szaflar
- Pasieka pszczelarska – Jan Kuchta z Łopusznej
- obsługa imprez plenerowych - atrakcje dla dzieci - Michał Kowalczyk
- Pensjonat „ Natanael „ z Łopusznej
- Sklep u „ Brodziatego „ – Czesław Gromada z Ostrowska

Uczestnicy naszej imprezy mogli także skorzystać z propozycji kulturalnych towarzyszących konkursowi. Na scenie wystąpili kolejno:

- Orkiestra Dęta z Krempach,
- zespół regionalny „ Młodzi Łopuśnianie „ z Łopusznej
- kabaret „ Truteń „ ze Raby Wyżnej
- zespół muzyczny ‘ Turnioki ‘ z ostrą muzyką góralską
- zespół Goral Boliwia z Nowego Targu.
Nie zapomniano także o atrakcjach dla najmłodszych, dla których uruchomiono mini plac zabaw.

Imprezę prowadził i gościł bawił znany publiczności z poprzednich edycji konferansjer , radny gminy Nowy Targ Pan Adam Hajnos z Rogoźnika.

zdj. Robert Miśkowiec

źródło: Podhale24, Gminny Ośrodek Kultury w Łopusznej

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama