Wybrano najlepsze małopolskie produkty

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Mięsiwo z pieca - ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa z Młoszowej to zdaniem jurorów najlepszy małopolski produkt jubileuszowej 10. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku, który miał swój finał w sobotę i niedzielę (23-24 sierpnia) na placu Wolnica w Krakowie.

Podczas finału na krakowskim placu Wolnica swoje produkty prezentowało 60 wystawców, a w konkursie na najlepsze potrawy wystartowało 40 producentów.

Najdoskonalsze smaki w Małopolsce wybrało jury, publiczność oraz dziennikarze. Najlepszym produktem jubileuszowej edycji festiwalu wyróżnionym przez jury Grand Prix okazało się mięsiwo z pieca - ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa z Młoszowej. Na II miejsce, zdaniem jury, zasłużył chleb żytni na zakwasie (producent: Piekarnia „Błajan” Jana Błaszkiewicza), a na III pstrąg wędzony (producent: Jerzy Milewski).

Ponadto wyróżniono trzy inne produkty: krakusek z kminkiem (piekarnia Rafapol), tradycyjne lody śmietankowe na bazie mleka krów Rasy Polskiej Czerwonej (firma „Melba” Andrzeja Mędrali), miechowskie gołąbki z soczewicą (Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich w Szczepanowicach).

/ab
Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama