Dieta na zimę dla wsparcia zdrowia

Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00

Początek roku jest szczególnie wymagający dla organizmu. Wyczerpaniu ulegają zapasy energii i substancji odżywczych z jesieni. Może temu zapobiec właściwie dobrany jadłospis. Dania przygotowywane w ramach 4-5 posiłków w ciągu dnia powinny być prawidłowo zbilansowane, czyli zawierać wartościowe źródła białka, tłuszczów i węglowodanów. Istotne są sezonowe warzywa i owoce. Dieta w zimie powinna być kolorowa.

Ze względu na niskie temperatury i wciąż krótkie dni mniej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Zmniejszona ekspozycja na słońce pogarsza samopoczucie. Przyczyny te powodują osłabienie systemu odpornościowego, co w połączeniu z coraz większą liczbą krążących dookoła wirusów może skutkować infekcjami. - Dlatego tak istotna jest zbilansowana dieta, wzmacniająca organizm, poprawiająca funkcjonowanie układu odpornościowego i nastrój – tłumaczy Aleksandra Padło, dietetyczka Mościckiego Centrum Medycznego

Produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają pozytywnie na nasz układ odpornościowy i wzmacniają organizm znajdziemy w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych, pestkach dyni i słonecznika. Są one także w nasionach jak sezam, czarnuszka, w orzechach i migdałach oraz w awokado. Dobre źródła białka to: chude mięso, jaja, produkty nabiałowe, nasiona roślin strączkowych. Pełnoziarniste produkty zbożowe, będące źródłem witamin i składników mineralnych to pieczywo z grubego przemiału, grube kasze, brązowy ryż, makarony z pełnego ziarna czy naturalne płatki zbożowe.  Produkty zbożowe z pełnego ziarna oddziałują korzystnie na podniesienie stężenia we krwi serotoniny, która określana jest jako hormon szczęścia. Do jadłospisu warto włączyć kiszonki, a także fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt naturalny, kefir czy maślanka. Jak dodaje Aleksandra Padło żywność oparta na produktach mlecznych, będąca źródłem naturalnych probiotyków, poprawia stan mikroflory jelitowej, co w efekcie wpływa pozytywnie na system immunologiczny.

Warto postawić na ciepłe, rozgrzewające śniadania, jak również więcej gorących posiłków. Potrawy przyrządzane na ciepło dodają energii. Szczególnie wskazane są zupy z warzyw korzeniowych, np. selera, pietruszki, buraka, marchwi czy pora, a także warzyw strączkowych. Popularną i smaczną propozycją może okazać się krem z dyni, wzbogacony antybakteryjnym imbirem. Do diety w zimie warto również włączyć potrawy jednogarnkowe, pełne aromatycznych warzyw oraz białkowych i węglowodanowych dodatków – gulasze, leczo, kaszotta, risotta czy warzywa faszerowane mięsnymi oraz bezmięsnymi dodatkami. Warto sięgać po cebulę i czosnek o właściwościach bakteriobójczych, przeciwzapalnych i antygrzybiczych. Produkty będące dobrym źródłem witaminy C to papryka czerwona, natka pietruszki, kiszona kapusta, brokuły, owoce cytrusowe, jarmuż, brukselka, kiwi, dzika róża i szpinak.  Warto ograniczyć ilość soli, zastępując ją świeżymi ziołami i przyprawami. Nie należy zapominać o przyprawach korzennych, które dodatkowo rozgrzewają organizm, takich jak: kardamon, kurkuma oraz anyż. Komponując zimowy jadłospis nie zapominajmy również o włączeniu do niego chrzanu, musztardy, przecierów pomidorowych i grzybów. 

źródło: mat. prasowe Mościckiego Centrum Medycznego

Więcej na temat
komentarze
reklama
reklama