Kto ma owce, ten ma co chce
Czwartek, 1 stycznia 1970 01:00
Owce towarzyszą góralom od stuleci, stanowiąc nieodłączny element ich życia oraz podstawę bogactwa kulturowego regionu Pienin. Ich hodowla zawsze należała tu do głównych form tradycyjnej gospodarki rolniczej. Początki pasterstwa w Pieninach sięgają XV w. i związane są z przybyciem na te tereny ludności wołoskiej. To właśnie Wołochom zawdzięczamy całą kulturę pasterską. Do dziś na pienińskich halach, łąkach i polanach możemy oglądać piękne stada owiec, a także baców i juhasów.
23-go kwietnia, na świętego Wojciecha patrona pasterzy, zgodnie z tradycją rozpoczyna się wypas owiec na górskich halach, który kończy się 29 września, w świętego Michała. Ich powrót, to wielkie, folklorystyczne wydarzenie, które jest świetną okazją do tego, by zapoznać się z tradycjami pasterskimi.Najbardziej widowiskowy i malowniczy Redyk w samym sercu Pienin odbędzie się już 11 i 12 października. To niezwykłe święto promujące kulturę i zwyczaje Górali Pienińskich oraz tradycje pasterskie. Będziecie mogli podziwiać pędzące przez ulice owce prowadzone przez baców, juhasów, psy pasterskie przy akompaniamencie góralskiej muzyki. Wraz z nimi mknące dorożki, pięknie ubrani górale pienińscy oraz barwna banderia konna. Usłyszycie beczenie owieczek, tupot kopytek, dzwonienie dzwonków i nawoływania baców. Odbędą się także imprezy plenerowe, podczas których wystąpią regionalne zespoły oraz gwiazdy polskiej estrady.
Jesienny Redyk, w Szczawnicy cieszy się olbrzymią popularnością. To jedno z najbardziej widowiskowych i tradycyjnych świąt obchodzonych w polskich górach. Pozwala ono turystom cieszyć się pięknymi widokami, ale także poznawać lokalne tradycje i kulturę pasterską.
Czy wiecie, że:
- Do czasów I wojny światowej obowiązywał wspólny wypas owiec, a organizacją takiego wypasu zajmowała się cała społeczność?
- Kiedyś odbywał się przetarg na bacę, a zostać nim mógł tylko doświadczony człowiek, który musiał znać się na hodowli, weterynarii i na magii pasterskiej i być godnym zaufania wśród społeczności?
- Pierwszy Redyk z Tatr odbył się w maju 1948 roku, w którym wzięło udział prawie 8 tysięcy owiec?
- Kobiety mogły wejść na bacówkę dopiero po św. Janie, bowiem kobieta na Bacówce przynosiła nieszczęście?
- Po św. Janie owce dają dużo mniej mleka, bo” św. Jon zabiero mleka dzbon”?
- Pierwsze po dotarciu na wypas było rozpalenie przez bacę watry– czyli ogniska, które miało się palić przez cały czas wypasu?
- Baca znał specjalne zabiegi chroniące stado i zapewniające dobry i udany wypas, a wiedza magiczna przekazywana była z pokolenia na pokolenia?
- Tradycyjny wypas ma też ogromne znaczenie dla utrzymania walorów krajobrazowych i przyrodniczych naszych gór – zapobiega zarastaniu polan i hal?
źródło: mat. prasowe
Więcej na temat
komentarze
reklama